Installation

Många program till datorn kräver installation innan dem fungerar. För att installera ett program behöver du först antingen en fysisk kopia av programmet i form av en cd-skiva eller så laddar du ner programmet över internet – då krävs internetuppkoppling. För att starta installationen behöver du antingen dubbelklicka på det nedladdade programmet eller stoppa in cd-skivan i en cd-läsare på datorn. Ett fönster kommer öppnas med instruktioner om hur du ska göra för att installera programmet. I de flesta fallen kan man enbart trycka på ”nästa” knappen och installationen kommer att fullföljas utan större problem. Däremot kan många program vilja installera mer än vad du vill.
Till exempel:

Jag ska installera Windows Live Messenger, samtidigt som jag installerar messenger vill dem även installera Windows Live – Family Saftey, Mail, SkyDrive, Movie Maker, Photo Gallery, Writer och Outlook Hotmail Connector. Dessa andra program är något jag inte vill ha därför måste jag kryssa ur deras rutor under installationen INNAN jag trycker på ”nästa.” Missar jag detta kommer alla programmen installeras och ta upp onödig plats på datorn.

Under installationen kommer du även kunna välja vart programmet ska installeras.
Till exempel:

C:/Program/Windows/Messenger
Eller:
D:/Program/Windows/Messenger

Här får du välja vilken hårddisk programmet ska installeras på och i vilken map/mappar programmet ska ligga. Du vill helst ha så lite program installerade som möjligt på samma hårddisk som operativsystemet.

Mot slutet av installationen får du val om du vill göra en genväg på skrivbordet till programmet. Denna går att kryssa ur om du inte vill ha en genväg. Vissa program frågar även om du vill läsa readme filen, skapa en menygenväg eller starta programmet efter färdig installation. Ifall du inte vill att något av detta ska ske kryssar du ur deras respektive ruta. Efteråt är det bara att klicka på ”slutför” sedan är programmet installerat och redo att användas.

Skulle du vilja avsluta installationen finns det en knapp kallad ”avbryt” eller ”cancel” som avbryter processen. Vill du installera programmet vid ett annat tillfälle är det bara att göra om samma procedur igen – den här gången utan att trycka på avbryt.

Tips!
Installera aldrig några toolbars, dessa är inte till någon fördel för dig alls. Om en installation frågar om du vill installera en toolbar kryssa då ur rutan.
Toolbars tar enbart upp plats på hårddisken och kan försvåra din navigation på internet. Råkar du installera en toolbar så är det okej att låta den vara kvar – så länge du inte gör om misstaget. Flera toolbars på varandra är en mardröm för den som har svårt att ta sig fram över internet.