Datorns anatomi

För någon som inte vet vad som finns under datorns chassi kan det vara svårt att problemsöka vid fel. Vad är ramminne? Vad är moderkort och nätaggregat? Vad är chassi? Det är mycket att komma ihåg och förstå. Därför kan man lära sig datorns delar och funktioner genom att efterlikna en människas kropp.

Från topp till tå

Hjärnan – CPU:n
Central Processing Unit (CPU) är det som i en dator utför program, hämtar instruktioner, datahantering och verkställer begärda operationer. Dessa processorer arbetar i två- eller tretakt; hämta, adressberäkna och utföra. CPU:n placeras på moderkortet. Det kan ha olika former men den vanligaste formen är fyrkantig.

Korttidsminnet – Ramminne
Till ramminnet skrivs informationen du arbetar med just nu på datorn. På det sättet kan datorn arbeta fortare och få respons direkt.
Långtidsminnet – Hårddisk
Till hårddisken skrivs information som ska sparas på datorn, till exempel dokument och program. Om ramminnet tar slut börjar information skrivas till hårddisken och då arbetar datorn mycket långsammare.

Hjärtat – Nätaggregat
Delen som förser hela datorn med ström. Utan nätaggregatet flyter ingen ström genom sladdarna och inte ens CPU:n kan fungera. Nätaggregat är oftast en liten låda med inbyggd fläkt. Ur lådan kommer sladdar som kopplas till moderkortet.

Nervsystemet – Moderkortet
Ett centralt kretskort med flera uttag där mindre kretskort kan kopplas in. Allt i en dator kopplas till moderkortet. Det är moderkortet som håller ihop alla delar och det är genom moderkortet CPU:n skickar information till andra delar.

Blodkärl – Sladdar
Från nätaggregatet och andra delar av datorn finns det sladdar som kopplas till bland annat moderkortet. Dessa leder strömmen som tillförs av nätaggregatet.

Mun – Ljud
Högtalarna är datorns mun. Det levererar ljud som kommer från datorn.

Stämband – Ljudkort
För att något ljud ska höras behöver man oftast ett ljudkort. Detta kan finnas inbyggt i moderkortet – om inte får man köpa ett ljudkort separat och koppla fast det till sitt moderkort.

Ögon – Grafikkort
För att se något behövs ett grafikkort annars kommer skärmen att vara svart. När ett grafikkort är i kopplat på moderkortet kan datorn forma om informationen den bär till bild.

Öron – Mic
Skulle datorn ha en mic är detta öron. Micen fångar in ljud och sparar ner i datorns minne.

Chassi – Hud
Chassit är det som skyddar datorns delar från att synas eller utsättas för damm. En dator är svår att bygga utan ett chassi och det rekommenderas att alltid använda ett chassi till sin dator.